28 september 2009

Kus on suured kuremarjad?



Siinse metsa kõige sirgem ja pikem siht. Kus siht Rahumäe-Kahkva teega kokku läheb, seal oli vanasti pisikene roheline teeviit - Kala siht. Tavaliselt on Kala siht täiesti tühi, aga mitte sel korral. Marjulised, nende autod, koerad, rollerid jms siiski pildile ei jäänud.

Ilumetsa metsade põhjapoolses servas on väikukene kolmenukeline rabakene. Jõhvikaid on sealt ikka saanud, aga enamasti on nad peened ja ega neid väga tihedalt ei ole. Külalähedane koht, eks korjatakse ära ja üldse - kuidas aasta juhtub olema. Sellel kohal on ilus nimi - Hargiharosuu (eesti keeles Hargiharu soo). Kahelpool seda sood on mäed, nende mõlema nimi on Kuupõmägi (Koopamägi). Eestimaal on muidugi tohutu naljakas mägedest rääkida. Saaks pulli, kui mõni mägilane kuuleks. Idapoolne neist nõndanimetet mägedest asub metsas, vana sihi ääres ja seal on tõesti miskisugune auk sees. Oleks justkui kaevatud või nii. Eks selle pärast ongi Koopaga mägi. Teine asub veidi eemal ja jääb Kärdonuka talule peaaegu õue peale, seal ma pole kunagi käinud. Metsas on veel üks mägi. See on Kuupõmäega umbes sama mõõtu, isegi kõrgem vist veidi. Selle nime ma ei tea, aga küllap tal mingi nimi ikka on. Ja kui polegi, võib ju panna. Kolmas mägi on Kuupõmäe kõrval, selle nimi on Kitsemampli küngas ja see ongi omapandud nimi. Üsna väike küngas, aga kitsemamplid selle nõlval tõesti kasvavad.

Veidi kaugemale lõuna poole, üle Kala sihi, jääb veel üks raba. Ametlikult on selle nimi praeguseks Veriora raba, aga tegelikult kutsutakse seda Kahkva suursuu (suursoo). Seal on ka pisikene soosaar - Rebästemägi. Vot selles rabas saigi pühapäeval käidud, kuidagi ei olnud varem juhtunud kõigi nende aastatega. Edasi lõuna poole jäävad veel Tsõõriksuu (Ilumetsa soo) ja Sikamäe Tsõõriksuu. Viimase keskel on ´Utrasaar (Udrase saar, Saarma saar) ja sealt edasi asub Tsiamägi (kuigi sigu on muidugi kõik teised mäed ka täis). Sealt tagasi asub koht nimega Paritõrv, mille kohta ei oska kohe mitte midagi arvata.

Edasi üle suure tee lähevad juba sellised tuntud kohad nagu Süvahavva soo, Tagamõtsa soo, Meenikunno soo, Paidra soo, Saarepera soo. Nii et soid ikka jagub ja ilusad nimed on neil.



Kõige selle jutu pääle peab veel ütlema, et Kahkva suursoos on väga ilusad jõhvikad, nad on suured ja neid on palju.

1 Comments:

Blogger Unknown said...

Väga ilus pilt. Kas oleks seda võimalik kasutada ühel vimplil ja mis tingimustel?

15 märts, 2010 09:56  

Postita kommentaar

<< Home